Afdrukken E-mail

Nanotechnologie : introductie

 

De augustus 2014 editie van Forbes (1) Magazine behandelt de opmars van nanotechnologie in productie. Materie heeft op nanoschaal unieke fysische, chemische en biologische eigenschappen die nieuwe toepassingen mogelijk maken. Nanotechnologie - het vermogen om materie op nanoschaal (ongeveer 1 tot 100 nanometer) te beheersen - heeft een grote impact op wetenschap, engineering en technologie omdat materie zich anders gedraagt op zulke kleine schaal. De National Academy of Agricultural Sciences (NAAS) van de Verenigde Staten bestempelt nanotechnologie als de "zesde revolutionaire technologie" (2) van de moderne geschiedenis. Naargelang nanotechnologie steeds meer facetten van ons leven beheerst gaan landen over de hele wereld investeren in deze technologie die een relatief lage instapdrempel heeft.

 

Zoals met elke nieuwe technologie zijn er naast de voordelen ook risico's aan verbonden, en moet men rekening houden met haar impact op de maatschappij en het milieu. In deze context is het belangrijk om het publiek bewust te maken van alle mogelijke voor- en nadelen van nanoproducten. Tevens moet er een weloverwogen reguleringsmechanisme voor nanotechnologie worden uitgedacht. Het innovatieve en economische potentieel van Manufacture Nanomaterials (MNMs) wordt bedreigd door onvolkomen kennis van MNM veiligheidsaspecten over de waardeketens. Er is enorm veel aandacht besteed om alle aspecten van toxiciteit van en blootstelling aan MNMs te belichten. Niettegenstaande is de huidige kennis nog te gefragmenteerd om in een consistente regelgeving te gieten en zijn er nog veel open vragen die dringend moeten worden beantwoord. Met de huidige beschikbare methoden kan men in principe MNMs detecteren en kwantificeren, maar die methoden zijn nog niet gestandaardiseerd noch algemeen goedgekeurd. Routinetoepassing van detectiemethoden in complexe matrices vergt nog veel ontwikkelingswerk (3).

SP-ICP-MS

 

In deze context nam en neemt CODA-CERVA deel aan nationale en Europese initiatieven zoals NanoTem, NanoGenoTox, Nanorisk, NanoDefine en NANoREG onderzoeksprojecten. Die zijn erop gericht om de maatschappij, de industrie en in het bijzonder de nationale en internationale regel- en wetgevingsinstanties wetenschappelijk verantwoorde feiten, antwoorden en richtlijnen te geven. CODA-CERVA focust voornamelijk op de ontwikkeling en validatie van methoden om MNMs die relevant zijn in de voedselketen te identificeren, te karakteriseren en te detecteren. Daartoe beschikken wij over zowel transmissie-elektronenmicroscopie (TEM) en inductief gekoppelde plasma - massaspectrometrie (ICP-MS) die wij complementair toepassen. Deze methodologie ondersteunt onder andere de vergunning van MNMs onder de EG Novel Food Verordening. In tweede instantie kan deze methodologie worden uitgebreid voor karakterisering van MNMs in toxicologietests en monitoring van hun aanwezigheid in voedsel en in het milieu of in cosmetica en nanogeneeskunde.

 

In volgend artikel geven wij verdere achtergrondinformatie over de ICP-MS techniek als veelbelovend instrument voor detectie en analyse van gefabriceerde nanomaterialen, in combinatie met TEM.


Verantwoordelijke voor dit onderwerp bij het CODA

  • Nadia Waegeneers ( Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken )


Referenties

  • (1) http://www.forbes.com/sites/ptc/2014/08/25/how-nanotechnology-is-gaining-momentum-in-manufacturing/
    (2) NAAS policy paper (No 63) "Nanotechnology in Agriculture: Scope and Current Relevance".
    (3) Aschberger, K., et al., Considerations on information needs for nanomaterials in consumer products, in JRC Science and Policy Reports, E. Commission, Editor 2014, JRC, Institute for Health & Consumer Protection: Ispra. p. 72.