Afdrukken E-mail

Influenza aviaire : le virus H5N8

Sarcelle d'hiver Tussen 7 november en 21 december 2014 werden 10 haarden van HP H5N8-vogelgriep gemeld bij pluimveebedrijven in vier Europese landen: 3 in Duitsland, 5 in Nederland, 1 in het Verenigd Koninkrijk en 1 in Italië. Dit virus circuleert al verscheidene jaren in Zuidoost-Azië. Een voorouder(lijke stam) werd voor het eerst gemeld in China in 2010. Sinds januari 2014 heeft dit virus talrijke haarden veroorzaakt in bedrijven in de volksrepubliek van China, Japan en Zuid-Korea. Het werd ook ontdekt bij wilde vogels, zowel in Azië als meer recent in Europa, gelijktijdig met/aan de gemelde haarden bij pluimvee. Sinds eind november en tijdens december zijn in Duitsland twee wintertalingen, die neergeschoten werden in het kader van het jachtseizoen, evenals twee fecale monsters van fluiteenden, genomen in het begin van december in Nederland, positief bevonden voor HP H5N8. Ook in januari 2015 lijkt de epidemie niet gestopt te zijn, verre daarvan. Nieuwe gevallen van HP H5N8 werden gemeld door Taiwan in minstens zestig bedrijven van ganzen, eenden en kippen. En opnieuw in Duitsland werd HP H5N8 geïsoleerd bij wilde vogels, witte ooievaren in een dierentuin en gedomesticeerde vogels in het noorden, in dezelfde regio waar de eerste haard bij pluimvee werd gemeld en waar één van de twee positieve wintertalingen werd gerapporteerd.

 

Deze situatie doen ons terugdenken aan de crisis veroorzaakt door de verschijning van het HP H5N1-virus in Europa. Herinner u dat in de herfst van 2005 Roemenië en Kroatië de eerste Europese landen waren die getroffen werden door HPH5N1; een virus dat zowel geïsoleerd werd bij pluimvee als bij wilde vogels. Het verspreidde zich snel in heel Centraal-Europa vanaf februari 2006 om uiteindelijk te verdwijnen in 2010, na in 21 Europese landen te zijn opgedoken. Vóór hun komst/introductie in Europa hadden zowel HP H5N1 als HP H5N8 in belangrijke mate gecirculeerd in Aziatische bedrijven waardoor waarschijnlijk herhaaldelijk wilde dieren werden besmet en het virus werd getransporteerd tijdens de trek. Bovendien circuleert het HP H5N1 momenteel endemisch bij pluimvee in Bangladesh, China, Egypte, Indonesië, Vietnam en in een groot deel van het Oost-India.

 

Net als bij de komst van HPH5N1 suggereert het gelijktijdig opduiken van HP H5N8 in verschillende Europese landen dat trekvogels een rol gespeeld hebben in de overbrenging ervan van Azië naar Europa. Genetische analyses van HP H5N8 in Japan en Europa wijzen ook op een gemeenschappelijke infectiebron. Terwijl bij HP H5N1 veeleer het legale of illegale vervoer van pluimvee of derivaten verantwoordelijk was voor de verspreiding van het virus, werd ook aangetoond dat de verplaatsing van mensen ook bijdraagt tot de verspreidingvan het virus.


HP H5N8 is afkomstig van een reassortening van verschillende aviaire influenza stammen waaronder HP 5N1. De HP H5N8-infectie lijkt niet gepaard te gaan met een zware ziekte of overmatige sterfte zowel bij wilde als tamme eenden, terwijl bij Galliformes, zoals kalkoen en kip, HP H5N8 massale sterfte werd veroorzaakt, zoals waargenomen in de getroffen bedrijven. In tegenstelling tot HP H5N1 dat 676 gevallen bij de mens veroorzaakte, met inbegrip van 398 doden, maar hieromtrend Europa spaarde, waar er nooit een geval bij de mens werd gemeld, is HPH5N8 tot dusver niet aangetroffen bij de mens.